Bröd

Från Receptis
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
[[Rågkakor]]
+
[[Slarviga bröd]]
 +
 
 +
Det här brödet tror jag kommer från Allt om Mat från början. Jättelätt att baka, men man måste starta i tid så att det hinner jäsa. I ursprungsreceptet står att det blir ca 25 st, men det brukar nog bli något färre, kanske 18-20 st.
 +
 
 +
==Ingredienser==
 +
* 10-12 del vetemjöl
 +
* 50 g jäst
 +
* 5 dl varmt vatten direkt ur kranen (ska vara ca 37 grader C)
 +
2 fulla tsk salt
 +
2 msk majsolja (eller annan olja)
 +
 
 +
# Häll vattnet öber jästen och rör så att den löses upp. Tillsätt salt, olja och mjöl (den ska hellre vara lite lös än för hård). Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 tim.
 +
# Ta upp degen, knåda den lite på bakbordet och låt den vila övertäckt på bakbordet ca 15 min.
 +
# Ta klattar av degen, funkar bra om man skär med en degkniv. Man behöver ha ordentligt med mjöl på händerna, eftersom degen är ganska lös. Lägg klattarna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa ca 30 min.
 +
# Grädda i 225 - 250 grader ca 15 min (tills skorpan är hård).

Versionen från 23 september 2006 kl. 13.05

Slarviga bröd

Det här brödet tror jag kommer från Allt om Mat från början. Jättelätt att baka, men man måste starta i tid så att det hinner jäsa. I ursprungsreceptet står att det blir ca 25 st, men det brukar nog bli något färre, kanske 18-20 st.

Ingredienser

  • 10-12 del vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 5 dl varmt vatten direkt ur kranen (ska vara ca 37 grader C)

2 fulla tsk salt 2 msk majsolja (eller annan olja)

  1. Häll vattnet öber jästen och rör så att den löses upp. Tillsätt salt, olja och mjöl (den ska hellre vara lite lös än för hård). Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 tim.
  2. Ta upp degen, knåda den lite på bakbordet och låt den vila övertäckt på bakbordet ca 15 min.
  3. Ta klattar av degen, funkar bra om man skär med en degkniv. Man behöver ha ordentligt med mjöl på händerna, eftersom degen är ganska lös. Lägg klattarna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa ca 30 min.
  4. Grädda i 225 - 250 grader ca 15 min (tills skorpan är hård).
Personliga verktyg
Vinsajten.com SE