Citronmarängpaj

Från Receptis
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
 
Pajdeg:
 
Pajdeg:
5 dl vetemjöl
+
* 5 dl vetemjöl
250 g margarin
+
* 250 g margarin
0.5 tsk salt
+
* 0.5 tsk salt
1 dl kallt vatten
+
* 1 dl kallt vatten
  
  
Rad 14: Rad 14:
  
 
Kräm:
 
Kräm:
6 äggulor
+
* 6 äggulor
3 dl socker
+
* 3 dl socker
100 g smör eller margarin
+
* 100 g smör eller margarin
rivet skal av 4 citroner
+
* rivet skal av 4 citroner
saft av 2 citroner
+
* saft av 2 citroner
  
 
Maräng:
 
Maräng:
6 äggvitor
+
* 6 äggvitor
2.5 dl socker
+
* 2.5 dl socker
  
 
Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut
 
Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut

Versionen från 16 maj 2006 kl. 14.06

Pajdeg:

  • 5 dl vetemjöl
  • 250 g margarin
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl kallt vatten


Hacka samman margarin, mjöl och salt. Tillsätt kallt vatten så att degen blir mjuk och ytan slät men inte torr. Arbeta degen så litet som möjligt. Låt den vila i kylskåp 30 min.

Av denna deg blir det två pajer.


Kräm:

  • 6 äggulor
  • 3 dl socker
  • 100 g smör eller margarin
  • rivet skal av 4 citroner
  • saft av 2 citroner

Maräng:

  • 6 äggvitor
  • 2.5 dl socker

Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut över formens kant. Forma degkanten vågig. Grädda i 275° tills degen har fått färg och blivit spröd.

Blanda alla ingredienserna utom citronsaften till fyllningen i en tjockbottnad gryta och sjud krämen tjock under kraftig vispning. Vispa krämen kall. Smaksätt med citronsaft och fyll den kalla pajen med kräm.

Vispa äggvitorna till hårt skum och fortsätt vispningen några minuter. Rör försiktigt ner sockret i äggvitorna och bred marängen över krämen. Grädda i 175-200° ca 15 min.

Personliga verktyg
Vinsajten.com SE