Citronmarängpaj
Maswan (Diskussion | bidrag) |
Maswan (Diskussion | bidrag) |
||
Rad 23: | Rad 23: | ||
* 6 äggvitor | * 6 äggvitor | ||
* 2.5 dl socker | * 2.5 dl socker | ||
+ | |||
Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut | Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut |
Versionen från 16 maj 2006 kl. 14.06
Pajdeg:
- 5 dl vetemjöl
- 250 g margarin
- 0.5 tsk salt
- 1 dl kallt vatten
Hacka samman margarin, mjöl och salt. Tillsätt
kallt vatten så att degen blir mjuk och ytan slät men inte torr.
Arbeta degen så litet som möjligt. Låt den vila i kylskåp 30 min.
Av denna deg blir det två pajer.
Kräm:
- 6 äggulor
- 3 dl socker
- 100 g smör eller margarin
- rivet skal av 4 citroner
- saft av 2 citroner
Maräng:
- 6 äggvitor
- 2.5 dl socker
Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut
över formens kant. Forma degkanten vågig. Grädda i 275° tills degen
har fått färg och blivit spröd.
Blanda alla ingredienserna utom citronsaften till fyllningen i en tjockbottnad gryta och sjud krämen tjock under kraftig vispning. Vispa krämen kall. Smaksätt med citronsaft och fyll den kalla pajen med kräm.
Vispa äggvitorna till hårt skum och fortsätt vispningen några minuter. Rör försiktigt ner sockret i äggvitorna och bred marängen över krämen. Grädda i 175-200° ca 15 min.