Citronmarängpaj
Pajdeg: 5 dl vetemjöl 250 g margarin 0.5 tsk salt 1 dl kallt vatten
Hacka samman margarin, mjöl och salt. Tillsätt
kallt vatten så att degen blir mjuk och ytan slät men inte torr.
Arbeta degen så litet som möjligt. Låt den vila i kylskåp 30 min.
Av denna deg blir det två pajer.
Kräm:
6 äggulor
3 dl socker
100 g smör eller margarin
rivet skal av 4 citroner
saft av 2 citroner
Maräng: 6 äggvitor 2.5 dl socker
Kläd 2 låga former (18 cm diam.) med pajdeg. Låt degen gå väl ut över formens kant. Forma degkanten vågig. Grädda i 275° tills degen har fått färg och blivit spröd.
Blanda alla ingredienserna utom citronsaften till fyllningen i en tjockbottnad gryta och sjud krämen tjock under kraftig vispning. Vispa krämen kall. Smaksätt med citronsaft och fyll den kalla pajen med kräm.
Vispa äggvitorna till hårt skum och fortsätt vispningen några minuter. Rör försiktigt ner sockret i äggvitorna och bred marängen över krämen. Grädda i 175-200° ca 15 min.