Gräddtårta
Från Receptis
(Skillnad mellan versioner)
Atte (Diskussion | bidrag) (Återställer) |
Admin (Diskussion | bidrag) m (flyttade GräddtÃ¥rta till Gräddtårta) |
Nuvarande version från 5 februari 2010 kl. 17.20
Innehåll |
Sockerkaksbotten
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 dl hett vatten
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
Instruktioner
- Smörj och bröa formen.
- Vispa upp ägg och socker så det blir fluffigt/pösigt.
- Vispa ner hetvattnet (micra i typ 30s eller så) när ägg/sockerblandningen nästan är lagom fluffigt.
- Vispa ner mjöl och bakpulver.
- Häll upp smeten i en form (om fyrkantig form så blir det ungefär som en telefonkatalog).
- Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter, 175 grader.
- Låt den svalna ett tag, vänd sen upp och ner (bakplåtspapper är bra).
Fyllning (Francipankräm), räcker nog till 2 tårtor
Ingredienser
- 3/4 dl (50g) sötmandel
- 2 ägg
- 1 dl socker
- 4 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 msk smör/margarin
Instruktioner
- Skålla, skala och finhacka mandeln.
- Vispa ihop ägg, socker och mjöl.
- Koka upp mjölk och vispa ner den i äggblandningen.
- Häll över i kastrull och låt den sjuda under vispning tills den blivit lite tjock (koka ej).
- Rör ner fettet och mandeln.
- Låt svalna, rör då och då.
Garnering
Ingredienser
- 2-3 dl vispgrädde
- 250 g bär (t.ex från frysdisken)
Instruktioner
- Vispa grädden.
- Tina bären.
Alternativ garnering, chokladgrädde
Ingredienser
- 2-3 dl vispgrädde
- 2 tsk socker
- 2 tsk kakao
- 250 g bär (t.ex från frysdisken)
Instruktioner
- Häll ner socker och kakao i grädden.
- Vispa.
- Tina bären.
Slutgiltig sammansättning
- Bygg ovanstående delar.
- Skär så det antingen blir 2 eller 3 lager.
- Fyll mellanlager med francipankräm och bär.
- Smeta eventuellt lite francipankräm ovanpå också.
- Smeta ut grädden ovanpå och garnera med bär.
2 st såna här tårtor räckte till ca 15 studenter/datornördar.