Kaffe
Från Receptis
Grundrecept för espresso, macchiato, cappuccino och latte
- Värm maskinen till bryggtemperatur (ca 93 grader)
- Mät upp två kaffeskopor kaffe (för en dubbel espresso)
- Packa kaffet med "stomparen", det behöver inte bli jättehårt, det viktiga är att det är jämnt så inget vatten kan ta en genväg förbi kaffet och på så vis ge svagare resultat
- Brygg direkt i koppen som kaffet ska serveras i (Om du brygger en liten kaffe bör koppen förvärmas för att den inte ska absorbera all värme från kaffet)
- En bryggning ska ta ca 20-25 sekunder och ge 4-6 centiliter kaffe
- Värm maskinen till ångtemperatur (varmare än bryggtemperatur, vissa maskiner kan hålla brygg- och ångtemperatur samtidigt)
- Värm mjölken med ångröret, använd metallkärl för att enkelt kunna känna temperaturen med handen
- När du börjar bränna dig på kärlet börjar temperaturen närma sig 60 grader, fortsätt då lite till, temperaturen ska komma upp till ca 70 grader
- Håll ångröret nära ytan sista tiden så bildas ett fint skum på toppen
- Häll försiktigt, med fin stråle ner mjölken i kaffet så att det bruna kaffeskummet, creman, åker ut mot kanterna och ersätts med mjölkskum i mitten
- Valfritt: pudra lite kakao på toppen
- Servera direkt!
De olika varianterna
Espresso är en liten kopp starkt kaffe
Macchiato betyder fläckad, en espresso med en liten skvätt mjölk/skum på toppen
Cappuccino är en espresso med mjölk, skum och ev lite kakao på toppen
Latte är en espresso med mjölk, mer mjölk än för en cappuccino