Lussekatter
Från Receptis
(Skillnad mellan versioner)
Atte (Diskussion | bidrag) (en start) |
|||
Rad 1: | Rad 1: | ||
− | + | Ger ca 30 lussekatter | |
+ | |||
+ | ==Ingredienser== | ||
+ | |||
+ | * 50 g jäst | ||
+ | * 175 g smör eller margarin | ||
+ | * 5 dl mjölk | ||
+ | * 1 g saffran (2 pkt) | ||
+ | * 1 tsk salt | ||
+ | * 2 dl socker | ||
+ | * 1½ l vetemjöl | ||
+ | * ägg (för pensling) | ||
+ | * russin (för garnering) | ||
+ | |||
+ | ==Gör så här== | ||
+ | |||
+ | # Smula ner jästen i degbunken. | ||
+ | # Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C. | ||
+ | # Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saffranet, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig. | ||
+ | # Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. | ||
+ | # Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. | ||
+ | # Arbeta degen några min i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bord. Knåda i resten av mjölet. | ||
+ | # Baka ut lussekatter, flätor eller längder. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. | ||
+ | # Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 min. | ||
+ | # Pensla med uppvispat ägg. | ||
+ | # Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 8-10 min och längder och flätor i nedre delen av ugnen i 200°C, 15-20 min. | ||
+ | |||
+ | ''Receptet kommer ursprungligen från ICA.'' |
Versionen från 20 november 2006 kl. 16.13
Ger ca 30 lussekatter
Ingredienser
- 50 g jäst
- 175 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran (2 pkt)
- 1 tsk salt
- 2 dl socker
- 1½ l vetemjöl
- ägg (för pensling)
- russin (för garnering)
Gör så här
- Smula ner jästen i degbunken.
- Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saffranet, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig.
- Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen.
- Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
- Arbeta degen några min i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bord. Knåda i resten av mjölet.
- Baka ut lussekatter, flätor eller längder. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 min.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 8-10 min och längder och flätor i nedre delen av ugnen i 200°C, 15-20 min.
Receptet kommer ursprungligen från ICA.