Lussekatter

Från Receptis
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
m (ram)
 
(4 mellanliggande versioner av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
asfsadf
+
[[Bild:Lussekatter.jpg|right|frame|Lussekatter!]]
 +
 
 +
Ger ca 30 lussekatter
 +
 
 +
==Ingredienser==
 +
 
 +
* 50 g jäst
 +
* 175 g smör eller margarin
 +
* 5 dl mjölk
 +
* 1 g saffran  (2 pkt)
 +
* 1 tsk salt
 +
* 2 dl socker
 +
* 1½ l vetemjöl
 +
* ägg (för pensling)
 +
* russin (för garnering)
 +
 
 +
==Gör så här==
 +
 
 +
# Smula ner jästen i degbunken.
 +
# Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C.
 +
# Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saffranet, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig.
 +
# Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen.
 +
# Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
 +
# Arbeta degen några min i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bord. Knåda i resten av mjölet.
 +
# Baka ut lussekatter, flätor eller längder. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
 +
# Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 min.
 +
# Pensla med uppvispat ägg.
 +
# Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 8-10 min och längder och flätor i nedre delen av ugnen i 200°C, 15-20 min.
 +
 
 +
''Receptet kommer ursprungligen från ICA.''

Nuvarande version från 8 januari 2007 kl. 18.59

Lussekatter!

Ger ca 30 lussekatter

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 175 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 1½ l vetemjöl
  • ägg (för pensling)
  • russin (för garnering)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i degbunken.
  2. Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C.
  3. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saffranet, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig.
  4. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen.
  5. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
  6. Arbeta degen några min i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bord. Knåda i resten av mjölet.
  7. Baka ut lussekatter, flätor eller längder. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
  8. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 min.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 8-10 min och längder och flätor i nedre delen av ugnen i 200°C, 15-20 min.

Receptet kommer ursprungligen från ICA.

Personliga verktyg
Vinsajten.com SE