Lussekatter
Från Receptis
(Skillnad mellan versioner)
Atte (Diskussion | bidrag) (en start) |
Atte (Diskussion | bidrag) m (ram) |
||
(3 mellanliggande versioner av en användare visas inte) | |||
Rad 1: | Rad 1: | ||
+ | [[Bild:Lussekatter.jpg|right|frame|Lussekatter!]] | ||
+ | |||
Ger ca 30 lussekatter | Ger ca 30 lussekatter | ||
Nuvarande version från 8 januari 2007 kl. 18.59
Ger ca 30 lussekatter
Ingredienser
- 50 g jäst
- 175 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran (2 pkt)
- 1 tsk salt
- 2 dl socker
- 1½ l vetemjöl
- ägg (för pensling)
- russin (för garnering)
Gör så här
- Smula ner jästen i degbunken.
- Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saffranet, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig.
- Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen.
- Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
- Arbeta degen några min i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bord. Knåda i resten av mjölet.
- Baka ut lussekatter, flätor eller längder. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 min.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 8-10 min och längder och flätor i nedre delen av ugnen i 200°C, 15-20 min.
Receptet kommer ursprungligen från ICA.