Polkagrisar

Från Receptis
Hoppa till: navigering, sök
 • 5 dl strösocker
 • 2 1/4 dl vatten
 • 2 tsk ättiksprit
 • 15 droppar pepparmyntolja
 • 5-6 droppar röd karamellfärg

Arbetsmaterial

 • Neutral matolja
 • Vänner med icke värmekänsliga händer (kanske okänsligt att kalla vänner för "arbetsmaterial", men vad f*n)
 • Gummihandskar (gör att den heta karamellmassan inte bränner händerna lika mycket)
 • Degskrapor av plast/Degskrapor av metall. (Metallvarianten måste oljas in)
 • Marmorskiva att arbeta på (saknas marmorskiva kan en inoljad bakplåt fungera) Marmorskivan har två funktioner: För det första att kyla ner den heta karamellmassan något. För det andra att den absorberar värmen, så att karamellmassan inte kyls ner för mycket.
 • Kanske inte riktigt relevant, men en flaska glögg är ett måste. I alla fall i min familj.

Koka socker och vatten till ca 150 grader. När du kokar sockerlagen är det viktigt att du lämnar den ifred. Rör inte i sockerlagen. För flitig omrörning skapar en massa sockerkristaller och dessa kan sabba karamellmassan. Kontrollera temperaturen med bräckprov, dvs häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar att börja jobba med

Under tiden oljar du in marmorplattan (samt degskraporna om du använder skrapor av metall) och saxen/kniven

Häll den heta karamellmassan på marmorskivan men spara ca 1 dl i kastrullen och droppa i den röda karamellfärgen i den sparade karamellmassan. Luta kastrullen något mot spisen och lämna värmen på 1:an.

Ta dina degskrapor och vänd karamellmassan mot mitten. Nu är det dags att droppa på pepparmyntoljan. Det är viktigt att massan svalnat lite innan man droppar på, annars förångas smaken av värmen... Fortsätt med detta tills karamellmassan svalnat så pass att ni kan börja arbeta den med händerna.

Drag massan fram och tillbaka i händerna. Det är här vännerna kommer in i bilden, man behöver verkligen någon/några att byta av med eftersom karamellmassan är VARM. Detta fortsätter ni med tills massan blivit seg och svårarbetad. Då ska den formas till en tjock "korv". Häll ut den röda massan i en smal sträng. Vrid "korven" så att den blir smal och får det polkagrisrandiga utseendet. Skruva ut långa, smala polkagrisstänger, gör käppar, använd din fantasi och gör vilka former du vill.

Enklast är att göra långa stänger (20-25 cm), vira in dem en och en i smörpapper och sedan dela dem i mindre bitar när det är dags att äta dem. Annars riskerar du att stå med en stor polkagrisklump som enklast delas med stämjärn och hammare....

Tips: Den bästa pepparmyntoljan köps på apoteket (okej, du kan säkert hitta bättre i specialbutiker, men om vi pratar om "affärer" som finns överallt är Apotekets den bästa). Där säljs även glukos. Degskrapor av plast säljs på Panduro Hobby. Dessa är helt suveräna just för karamelltillverkning.

Personliga verktyg
Vinsajten.com SE