Oscar IIs födelsedagstårta
Från Receptis
Version från den 4 april 2006 kl. 13.30 av Maswan (Diskussion | bidrag)
Botten:
- 150 g sötmandel
- 2 1/4 dl socker
- 6 äggvitor
Mal mandeln och blanda med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd ner mandeln och sockret.
Bred ut på bakplåtspapper.
Grädda i 175° tills den har fått fin färg, ca 20 min.
Smörkräm:
- 6 äggulor
- 1 dl mjölk
- drygt 1 dl socker
- 175 g mjukt smör
Blanda ägggulor, mjölk och socker i en kastrull.
Låt sjuda till en tjock kräm. (Inte koka.)
Låt svalna.
Rör smöret mjukt. Vispa in krämen i smöret lite i taget.
Dela botten och lägg två lager, med smörkräm mellan och på.
Garnera. (T ex med strössel, eller nåt.)